Chcete menej plytvať jedlom? Skúste tieto triky

Chcete menej plytvať jedlom? Skúste tieto triky

Združenie Free Food radí, ako znížiť potravinový odpad. Dôležité je pritom vedieť aj to, ako si zorganizovať chladničku.

Ako znížiť potravinový odpad  Nenakupujte, keď ste hladný.  Plánujte si nakupovanie. Skontrolujte chladničku a nakúpte len extra ingrediencie, ktoré potrebujete.  Skontrolujte dátumy spotreby a minimálnej trvanlivosti. Ak plánujete zjesť potravinu neskôr, zoberte si potravinu s neskorším DMT/DS a naopak.  Udržujte si zdravú chladničku. Teplota by mala byť od 1 do 5°C.  Meňte umiestnenie jedla. Pri novom nákupe presuňte staršie potraviny dopredu chladničky a nové dozadu.  Servírujte radšej menšie množstvá jedla. Každý si môže prísť po dupľu. Ako si zorganizovať chladničku…

Zobraziť celý článok

Ako znížiť potravinový odpad

  •  Nenakupujte, keď ste hladný.
  •  Plánujte si nakupovanie. Skontrolujte chladničku a nakúpte len extra ingrediencie, ktoré potrebujete.
  •  Skontrolujte dátumy spotreby a minimálnej trvanlivosti. Ak plánujete zjesť potravinu neskôr, zoberte si potravinu s neskorším DMT/DS a naopak.
  •  Udržujte si zdravú chladničku. Teplota by mala byť od 1 do 5°C.
  •  Meňte umiestnenie jedla. Pri novom nákupe presuňte staršie potraviny dopredu chladničky a nové dozadu.
  •  Servírujte radšej menšie množstvá jedla. Každý si môže prísť po dupľu.

Ako si zorganizovať chladničku

  •  Čím trvanlivejšie potraviny, tým vyššie v chladničke, teplota je najnižšia v spodnej časti. Na najvrchnejšiu policu preto patria nedojedené varené potraviny, omáčky a mlieko a mliečne výrobky. Na najspodnejšiu zasa mäso a drobné ovocie.
  •  Zeleninu a ovocie ukladajte do zásuviek v najspodnejšej časti chladničky, pretože tam je najchladnejšie = skvelé miesto pre vitamíny. Zeleninu skladujte oddelene od ovocia.
  •  Do dverí ukladajte trvanlivejšie potraviny, ako zaváraniny či džemy. Pri otvorení sa rýchlo mení teplota a mlieko či mliečne výrobky by sa tak rýchlo pokazili.
  •  Mäso a mliečne výrobky neukladajte vedľa seba, zabránite tak vzájomnej kontaminácii.
  •  Vajcia vyskladajte z pôvodných obalov špičkou dole, do priehradok v chladničke k tomu určeným. Papierový obal je zdrojom mikroorganizmov, ktoré by mohli kontaminovať ďalšie potraviny. Vydržia 4 – 5 týždňov.
  •  Exotické plodiny ako mango, ananás, banány skladujte pri izbovej teplote, pretože sú citlivé na chlad. Takisto aj avokádo, baklažán, uhorky, paprika, zelená fazuľka, cuketa a paradajky. Ak sú tieto druhy dlhodobo skladované pri nízkych teplotách, môže dôjsť vo vnútri alebo na povrchu k zhnednutiu alebo zosklovateniu, úplnému zastaveniu dozrievania a zmenám chutí.
  •  Cibuľoviny nepatria do chladničky.
  •  Zemiaky neuskladňujte vo vlhkom prostredí. Môže to spôsobiť ich zahnívanie a prinízka teplota zmení škrob na cukor.

 

Úvodná foto: Unsplash, Jasmin Sessler

Nenechajte si ujsť aj